2010. július 25., vasárnap

Bejegyzés 008 // (S)OMLÓ hangja

avagy...

The Sound of Somló

vagyis...

(Be)képzelt riport egy falusi fesztiválról

másnéven...

Találjunk ki sok hülye alcímet, bízva benne, hogy hátha vicces lesz, pedig nemis...

Requested by: József

Szerintem mindenki nagyon jól tudja miről fog szólni ez a bejegyzés, úgyhogy a sok általános rizsát egy huszáros vágással átugorva, jöjjön némi előzménytörténet...

Az egész úgy kezdődött, hogy én és József a Veszprémi uz-n punnyadtunk, (azt nem tudom belőni sajnos, hogy a PUFF-ogás előtt, alatt, vagy után) amikor is elpanaszoltam, mennyire kár, hogy szombaton nem lehetek itt. Egyrészt akkor érkeznek a többiek is, másrészt, ha sikerült nem elnéznem a programot, akkor lépett fel a Hollywoodoo, méghozzá nem is a fizetős színpadon, de hát ez van, a meszelésre is fel kell készülni, ráadásul anyus is lefoglalta azt az időpontot, mondván jó lenne kinézni a Somló hangja fesztiválra. Ekkor kért meg rá, hogy írjak egy rövid beszámolót az idén másodjára megrendezésre kerülő eseményről.

Annyit azonban előrebocsáltanék, hogy teljes körű ismertetést nem tudok nyújtani, mivel csak két alkalommal voltam kinn, így inkább tapasztalataimat, első benyomásaimat vetném monitorra, illetve a megtekinthető programokról, helyszínről egész jó leírásokat lehet találni a www.somlohangja.com weblapon.

Néhány szót a helyszínről. A fesztivál maga a dobai Erdődy kastély, mondjuk úgy, lábainál került megrendezésre, éppen ezért roppant könnyű odatalálni. Ha jól tudom minden Dobán megforduló busz megáll ott, gyakorlatilag csak le kell szállni, és ott is van az ember. Ha másmilyen közlekedési módot választ az ember, akkor sincs túl nagy baj, könnyen oda lehet találni, bár szerintem a honlapon található térképen a kastélyt sikerült párszáz méterrel "arrábbrakni".
Őszintén szólva én kicsit furcsállom hogy ide került a fesztivál, hiszen a kastély még mindig szanatóriumként funkcionál, és nincs annyira távol színpadoktól, hogy a hangzavarrá "korcsosult" zene fel ne hallattszon. Nem tudom ez a betegeket mennyire zavarja, nekem valahogy nem tud tetszeni ez a megoldás, még ha éjfélkor véget is értek a programok.
Fontos még megjegyeznem, hogy a kastély kint van a falu végén, körülötte erdős, mezős terület fekszik, úgyhogy aki úgy dönt kilátogat, és szeretné az esti programokat is megtekinteni, annak javaslom, hogy vigyen magával hosszabb ujjú öltözéket, valamint szúnyogriasztót. Tudom hogy ez utóbbi nem túl "öko" megoldás, de ha az ember meg akar válni saját vére bizonyos százalékától, általában szívesebben teszi önként, véradásra ugyanis (ha rosszul tévedek) a faluházán volt lehetőség.

A "performace"-ok elsősorban három színpadon zajlottak (jazz-, népzenei-, illetve világzenei színpad), valamint akadtak előadások az ún. népek sátránál, valamit a vásári udvaron.
A hangulatot tekintve, inkább az a jellegzetes vásári hangulat dominált, mint a tipikus fesztiváli. Azaz volt egy csomó sütöde, kézműves, (és természetesen borosbódé is) a színpadokon pedig elsősorban népzenei előadások voltak.
Nekem szombat este a Duna Művészegyüttes előadását sikerült megtekintenem (tavalyi előadásuk a jégeső miatt elmaradt), ami viszont nem volt rossz. Maga a produkció kissé elvont, "modernszínházas" volt, ennek ellenére élveztem, főleg a zenei világa miatt, ami inkább a hunos, avaros, ősmagyaros, stb. vonalat követte, a már unalomig ismert "népijás", csürdöngölős helyett. Vasárnap pedig a Devecseri Ifjúsági Fúvószenekart (húgom játszik benne), valamint az Igari Népdalkör előadásán tekintettük meg (ha már jelen vagyunk alapon).
Az alatt a rövid idő alatt, amit Dobán töltöttem, első sorban idősebb korosztályt, illetve gyerekeket láttam, a korombeli ifjúság csak kisebb számban képviseltette magát. Tehát maga az esemény inkább alkalmas családi programnak, mint egy haverokkal történő módszeres lazításnak. Bár, nem mondom, ez utóbbi is elképzelhető lenne; beásnánk magunkat a jazzszínpadhoz (háttérzenének az ottani produkciók szerintem tökéletesek), aztán némi boros, páleszes, lángosos beszerzőtúra után egész jól el is lehetne dumálgatni, kint a jó levegőn.

Néhány szót szeretnék szólni az anyagiakról is. A belépő 1500 HUF /fő/nap, kivéve vasárnap. Hogy ez mennyire drága, azt mindenki döntse el maga. Megvallom őszintén, én kicsit sokallom, bár tisztába vagyok vele, hogy nem 3 fillér megszervezni, lerendezni egy ilyen kaliberű eseményt, és gondolom nem véletlenül került megszervezésre, valamint hozzátenném még azt is, hogy nem igazán vagyok tisztában más, hasonló rendezvények díjazásával, szóval nem igazán tudom mihez hasonlítani. Amiről még infóm van, a kürtőskalács 400 (sima, a "tuningolt 450-500), a lángos 350-400 körül van, illetve volt egy hely, ahol 150 forint volt a fröccs :) .

Összességében szerintem nem volt rossz dolog elnézni a Somló Hangjára, másnem azért, hogy az ember megtapasztalja milyen is, ugyanakkor szerintem nem igazán egy ifjúsági rendezvény, de ki tudja, lehet hogy egy borkóstolós, dumálgatós délután megérné...

Üdv:
Petya







3 megjegyzés:

  1. Ékes kis írás :) Eléggé viccesek az alcímek. Ki vagyok váncsi hogy az UZ-ről puffogsz-é valamit :) Amúgy korrekt kis dolog lehet ez a (S)omló hangja. Megjegyezném hogy szerintem az időpont miatt a mi korosztályunk inkább az utcazenét favorizálja. Az árak pedig korrektek, 400 ft egy lángosért nem is sok :)
    Majd talán egyszer kibumszlizunk oda is így haveri alapon :)

    VálaszTörlés
  2. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

    VálaszTörlés
  3. Köszönöm hozzászólásod József!
    Örülök, hogy tetszett... :)
    Hogy az úzéről írok-é, az majd még eldől . . .
    (minimum egy hónap múlva...XD)

    VálaszTörlés